суботу, 3 березня 2012 р.

Микулинецьке пиво

       Перш за все, довожу до Вашого відома, що я не являюся представником якоїсь пивної компанії, я просто люблю та ціную цей напій.
Розпочну свою збірку розповідей з Пива яке мені дуже подобається. Для першої статті в цьому блозі я вибрав саме його якось без особливих вагань. Це перша стаття на даному тематичному ресурсі, тому прошу не судить строго…
                Більшість інформації, для цієї статті я взяв на офіційному сайті компанії. Додаю лише свої коментарі. Світлини які представлені тут, взяті з моєї особистої колекції, тому якість, звісно, не найкраща. Просто хочеться передати інформацію про пиво таке, яким воно є насправді.

        Історія пивоварні. В історичних джерелах згадується, як у 1457 році польський король Ольбріхт та німецький герцог Тієран йшли походом на молдавське господарство. Король Ольбріхт зупинився у Теребовлі, а німецький воєвода у Микулинцях. Тоді Тієран і послав польському королю скуштувати Микулинецького пива. Більш детально можна почитати ТУТ.
Як позиціонує себе ця пивоварня? «Микулинецька пивоварня “Бровар” (ТОВ «Микулинецький Бровар»), що у стародавніх Микулинцях на Тернопіллі – це єдина пивоварня на Україні, яка варить живе непастеризоване пиво. Неоціненним багатством нашої пивоварні є джерельна вода, адже МП «Бровар» розміщена на грунтах з прошарками голубої та червоної глини.» Чи являється вона такою єдиною, і на яких розміщена ґрунтах, особисто мені не відомо. В тих краях я ще не був. 
Як стверджує керівництво МП «Бровар» вони виготовляють тільки «живе» - непастеризоване пиво. Кожен сорт пива є унікальним, має свою історію і розроблений їхніми технологами. При виготовленні кожного сорту пива дотримується класична схема рецептури. Пивоварня має власну солодовню, що, на мою думку, являється вельми вагомим показником. На даний час, для любителів Микулинецького пива пропонується 14 різних сортів. Але, із-за свого географічного місця проживання я не завжди маю можливість дістати та скоштувати всі сорти пива, тому описую лише ті, які вдалося дістати. Згодом, як тільки придбаю та скоштую, постараюсь викласти сюди свої враження.


"Микулин" - 11% алк. 4,2% світле непастеризоване пиво

Він же Микулин світле Лагер :) 
 
       
       Цей сорт був створений у 1994 році і названий на честь історичної назви містечка. Це легке світле пиво виготовлене із світлого пивоварного солоду з додаванням пивоварного ячменю. Має чистий смак збродженого солодового напою з приємною хмелевою гіркотою. 





       "Пшеничне-Біле" - 11% алк. 4,0% світле непастеризоване пиво (в мене, чомусь алк. 4,7%)
Пиво істотно відрізняється як смаком, так і ароматом, від традиційного ячмінного пива. Цьому сорту пива притаманна легка приємна кислинка, що відрізняє його від інших. Виготовлене із джерельної води, світлого пивоварного ячмінного солоду, пивоварного ячменю, відбірних сортів пшениці, ароматичного хмелю.


       "Троян" - 11,5% алк. 4,5% світле непастеризоване пиво (раніше, як видно на етикетці алк. був 3,3 %.) На мою думку легкість цього пива була бомбезна. Більше подобалося коли було легким.  Не знаю чому було вирішено перейти на 4,5 – ще не питав, але зроблю це J.
Цей сорт був розроблений у 2004 році. Зварене із чистої води, солоду, ячменю, шишкового ароматного хмелю. «Троян» - то поєднання дарів неба, землі та води. У дизайн етикетки закладено філософський зміст. Зображено землю, на якій ростуть рослини, живуть люди, тварини і все живе. Вода – основа життя на землі, без неї не звариш пиво. Без неба і сонця неможливе життя.
       Велика літера «Т», яка подана у формі хреста на етикетці, поєднує землю, воду і небо. Сонячне проміння символізує благословення, яке сходить з небес на землю і воду, і на усе живе на землі, а також і на нашу продукцію. Таким вирішенням ми хотіли сказати, що хрест це є захист, благословення і вічне життя.


"Микулин-900" - 12% алк. 4,5% світле непастеризоване пиво
Поява цього сорту пива приурочена святкуванню 900 ліття містечка Микулинці (історична назва Микулин) у 1996 році. Це пиво з приємною хмелевою гіркотою та ароматом. Виготовлене з чистої джерельної води, солоду, ячменю, рису, хмелю. Рис, який входить в рецептуру цього пива, надає йому особливу легкість та приємний смак. Це пиво відрізняється зпоміж інших сортів більшим вмістом хмелю. Своїм смаком цей сорт нагадує пільзенське пиво, але хмілева гіркота є легка і приємна.
       Для довідки: Пільзенського пиво - (Пілзнер, пільзенер від нім. Pilsner, Pilsener або Pils) низового бродіння, світле пиво з гірким смаком хмелю і щільністю як мінімум 11% і найбільше 12,5%. Цей сорт систематично варився більше ніж 150 років тому спочатку в Пльзені. Вперше цей сорт пива був представлений громадськості в Богемії (сьогодні - Чехія) в місті Пльзень (по-чеськи - Plzeň, по-німецьки - Pilsen, звідки й назва) в 1842 р. Його зварив спеціально для цього запрошений баварський пивовар Йозеф Гролл (ньому . Josef Groll). Однією з особливостей нового сорту пива стало використання ним світлого, тільки злегка обсмаженого солоду. У Німеччині тим часом приблизно 2 третини випитого пива - це пільзенське пиво.
       Особисто мені смак сподобався своєю насиченістю. 


       "Українське-Темне" - 13% алк. 4,3% темне непастеризоване пиво.
        Темне пиво зварене з карамельного і темного солоду. Має приємний солодово-карамельний смак з приємною хмелевою гіркотою. Це істинно натуральний продукт.
       До цього моменту я не любив Темне пиво, доки не скуштував… Зверніть увагу, при густоті 13% алкоголю лише 4,3 %. Ті хто не цінував темне пиво, рекомендую посмакувати. Бомба!

       "Медове" - 15 %. Алк 5,1% світле непастеризоване пиво.
Виготовлене із чистої джерельної води, ячмінного солоду, пивоварного ячменю, хмелю та меду, зібраного на власній пасіці. Має приємний хмелевий смак та аромат з винним присмаком.
       Тут варто нагадати про "Медове" вино ("медовуху") наших предків - достатньо міцний напиток, який готували із пива та меду.
       Я по своєму життю не дуже люблю мед та медовуху, але пив із задоволенням. Думаю, що людям які позитивно ставляться до медового відтінку Дуже сподобається.


       "Елітне" - світле непастеризоване пиво з густиною 15% і вмістом алкоголю 5,9% об.
       Характерною особливістю для цього типу пива є використання натурального меду для приготування напою. Смак м’який з легким відтінком меду і приємним винним присмаком. В смаку і ароматі цього пива відслідковується незвичайний баланс солоду і живого хмелевого тону. Зробивши ковток цього напою, відчуваєш, як смак солоду поступово відходить, відкриваючи шлях легкому хмелевому смаку.
       В моєму випадку було пиво з вмістом алкоголю 6,2%. При цьому, такий відсоток я просто не помітив. Можливо із за густини в 15%. Дещо дорожче пиво від описаних вище. Але Варто скуштувати. Також пиво відрізняється оригінальним дизайном пляшки з відкидною пробкою, яка виготовлена в Німеччині.


       "Тернове Поле" - світле 18% непастеризоване пиво з підвищеним вмістом алкоголю до 7,1 % об., та з продовженим терміном дозрівання.
       У давнину на Терновому полі почало виростати містечко, яке сьогодні має назву Тернопіль. Щоб не забути старовинну назву Тернополя і зберегти його історію, микулинецькі пивовари зварили новий сорт пива і назвали його «Тернове поле». 


       Апетитне пиво, м’яке, міцне і солодове. У пива достатньо виражений винний смак. Це чудове десертне пиво. Пиво міцне, але володіє легкістю. Спеціально підібраний сорт солоду надає пиву багатого смаку. Пиву притаманний м’який солодовий смак, який підсилюється помірною хмелевою гіркотою з відтінком білого ігристого вина.
        На етикетці зображено квітучі кущі терену і першу дерев’яну тернопільську церкву.
Навіть не знаю як пивоварам вдалося 7,1% алкоголю так заховати. Теж шалене пиво, але обережно, 7,1 може дати про себе знати ;)


       "Дністер" - світле 12 % непастеризоване, алк. 5,5%
       Пиво назване в честь найбільшої річки західного регіону – Дністер.
       Розливається непастеризованим в 1л ПЕТФ пляшку.








       Також компанія випускає: "Kaltenberg Spezial" – 13,3%;  "Новорічне" – 21%; "Radler Лимон" – 5,5%; "Strong" – 16,5%; "Вища Проба" – 12%, але до мене вони ще не потрапили…

Немає коментарів:

Дописати коментар